• Miért történhetett meg

  Mély megrendüléssel értesültünk róla, hogy egy trafikos társunk április 22-én munka közben életét vesztette. A gyanú szerint gyilkosság áldozata lett….

  Tovább »
 • Vasárnapi nyitvatartás

    Élelmiszer online vasárnapi nyitvatartással kapcsolatos cikke  http://elelmiszer.hu/cikk/igy_nem_vasarolunk_vasarnap    

  Tovább »
 • Letölthető a DK2 nyomtatvány

  Bővül a dohányboltban forgalmazható termékek köre, így az eddig is forgalmazható termékeken túl a jövőben rágógumi, mentolos cukorka és lapocska,…

  Tovább »
 • Vámhivatal “felhívása”

  Figyelemmel a trafik-rendszert érintő változásokra, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a gazdálkodók részére „Felhívást” adott ki, illetve azt az internetes…

  Tovább »
 • Vasárnapi zárvatartás

  Kihirdették  a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló  2014. évi CII. törvényt. Hatálybalépése: 2015. március 15. A törvény szerint…

  Tovább »

Trafik, avagy hivatalos nevén „Nemzeti Dohánybolt”

A “trafiktörvény” értelmében  csak külön erre a célra nyitott, korlátozott számú üzletben lehet majd cigarettát árusítani.  Ezt a mondatot többször hallhattuk az elmúlt napokban a médiában, ismétli a kereskedő és dohányos egyaránt, majd rögtön kommentálja is. Azt már kevesebbszer hallani, hogy 2013. évtől a dohányterméket árusító üzlet neve: NEMZETI DOHÁNYBOLT.

Mit lehet majd árusítani a Nemzeti Dohányboltban ? Csak dohányterméket, és az ahhoz közvetlen köthető termékeket, mást nem. Mit takar a fogalom ?

Dohánytermék: cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány és más fogyasztási dohány, vagy egyéb, külön jogszabály szerint dohányzásra szánt, dohány alapanyagú termék. Dohányterméket kiegészítő termék: olyan áru, amely a dohánytermék fogyasztását közvetlen módon elősegíti, így különösen cigarettahüvely, cigarettapapír, gyújtóeszköz, pipa, dohánylevél-töltő.

A várakozással ellentétben a jogszabály jelenlegi szövege szerint a trafikban nem lehet édességet, felnőttek számára forgalmazható szeszesitalt, ajándéktárgyakat árusítani.

Ki lehet trafikos ? Ki nyithat Nemzeti Dohányboltot 2013. év júliusától? Az lehet dohánytermék-kiskereskedő, aki koncessziós szerződés alapján a dohánytermékek kiskereskedelmét atörvény rendelkezéseinek megfelelően végezheti.  A törvény szerint. Melyik törvény határozza meg a feltételeket ?   A trafik törvény.

Kevesen tudják  mi a hivatalos neve a “trafiktörvény”-nek:

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről

A törvény címe is jelzi, hogy a törvényalkotók legfontosabb célja a dohány értékesítési pontok számának csökkentésével a fiatalok egészségének megóvása és hosszabb távon egy egészségesebb társadalom kialakulásának segítése.  A cél és az eszköz – a trafiktörvény – adott, új feltételrendszer van kialakulóban a dohánykiskerekedelemben.

Eljött az újratervezés időszaka minden kereskedő számára.

Egyesületünk készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a kiskereskedőknek, fórumot biztosítson az együtt gondolkodásra.