• A NAV honlapjáról:Menekülő cigarettacsempészek

  A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói és pénzügyőrei egy bűnismétlő cigarettacsempész banda tagjait kapták el. A nyomozás szálai Somogy megyéből Budapestig…

  Tovább »
 • Fogyasztóvédelmi hatósági döntések közzététele

  Trafikosok figyelem!   www.nfh.hu honlapon, a határozatok menüben lekérhetők a területi fogyasztóvédelmi felügyelőségek határozatai, amiben a nemzeti dohánybolt üzemeltetőket kötelezték…

  Tovább »
 • Trafikosok képzéséről

    2014. 05. 05. – 2014. 06. 23. között zajlott dohánytermék kiskereskedők szakmai napjának tapasztalatai a privát hírekben olvasható !

  Tovább »
 • Honlap megújítás !

  A HONLAP megújítása folyamatban van !  Szeretnénk a fejlesztést úgy megvalósítani, hogy az minden tagtársunk megelégedésére szolgáljon. Ezért kérjük, hogy…

  Tovább »
 • Őszi szakmai képzés

  A dohányboltok üzemeltetői, a koncesszió jogosultak a dohánytermék kiskereskedelmi jogosultság átengedésére vonatkozó koncessziós pályázatukban vállalták, hogy részt vesznek a kereskedelmi…

  Tovább »

Trafik, avagy hivatalos nevén „Nemzeti Dohánybolt”

A “trafiktörvény” értelmében  csak külön erre a célra nyitott, korlátozott számú üzletben lehet majd cigarettát árusítani.  Ezt a mondatot többször hallhattuk az elmúlt napokban a médiában, ismétli a kereskedő és dohányos egyaránt, majd rögtön kommentálja is. Azt már kevesebbszer hallani, hogy 2013. évtől a dohányterméket árusító üzlet neve: NEMZETI DOHÁNYBOLT.

Mit lehet majd árusítani a Nemzeti Dohányboltban ? Csak dohányterméket, és az ahhoz közvetlen köthető termékeket, mást nem. Mit takar a fogalom ?

Dohánytermék: cigaretta, szivar, szivarka, pipadohány és más fogyasztási dohány, vagy egyéb, külön jogszabály szerint dohányzásra szánt, dohány alapanyagú termék. Dohányterméket kiegészítő termék: olyan áru, amely a dohánytermék fogyasztását közvetlen módon elősegíti, így különösen cigarettahüvely, cigarettapapír, gyújtóeszköz, pipa, dohánylevél-töltő.

A várakozással ellentétben a jogszabály jelenlegi szövege szerint a trafikban nem lehet édességet, felnőttek számára forgalmazható szeszesitalt, ajándéktárgyakat árusítani.

Ki lehet trafikos ? Ki nyithat Nemzeti Dohányboltot 2013. év júliusától? Az lehet dohánytermék-kiskereskedő, aki koncessziós szerződés alapján a dohánytermékek kiskereskedelmét atörvény rendelkezéseinek megfelelően végezheti.  A törvény szerint. Melyik törvény határozza meg a feltételeket ?   A trafik törvény.

Kevesen tudják  mi a hivatalos neve a “trafiktörvény”-nek:

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről

A törvény címe is jelzi, hogy a törvényalkotók legfontosabb célja a dohány értékesítési pontok számának csökkentésével a fiatalok egészségének megóvása és hosszabb távon egy egészségesebb társadalom kialakulásának segítése.  A cél és az eszköz – a trafiktörvény – adott, új feltételrendszer van kialakulóban a dohánykiskerekedelemben.

Eljött az újratervezés időszaka minden kereskedő számára.

Egyesületünk készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a kiskereskedőknek, fórumot biztosítson az együtt gondolkodásra.