Karácsonyi üdvözlet

  

decorazioni-dorate (2)   Kedves Egyesületi Tag !

Az utóbbi időben több olyan fejlemény, állami szabályozás is körvonalazódott a hazai dohány-kiskereskedelemmel kapcsolatban, amelyek tovább formálják a létrejött új kereskedelmi rendszert; köztük olyanok is, amelyek eléréséért a Magyar Dohány Kiskereskedők Egyesülete a tagokkal közös erővel lobbizott az elmúlt időszakban.

Az Országgyűlés honlapján már 2014. november közepétől olvasható volt 4 olyan törvénymódosító javaslat, amely megmozgatta a hazai dohánypiac szereplőit.

T/2080. Fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról és a dohánytermékek kiskereskedelméről szóló 2012. évi CXXXIV. törvény módosításáról
T/2081. Dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges egyes törvények módosításáról
T/2027. A dohányipari vállalkozások 2015. évi egészségügyi hozzájárulásáról
T/1914. Az üzletek nyitva tartásáról

Ezek közül – fontosságukat tekintve – az első kettővel kapcsolatban szeretnénk megosztani néhány fontos információt.

Már sokszor egyértelművé vált, hogy a kisebb piaci szereplők önmagukban nem képviselnek elég erőt ahhoz, hogy érvényesítsék álláspontjukat. Éppen ezért van szükség a közös érdekvédelemre – amit az MDKE egyebek mellett a zászlajára tűzött. Egyesületünk kiemelkedő eredményként könyveli el, hogy „A dohánytermékek kiskereskedelméről szóló törvény módosítására beadott T/2080. számú törvényjavaslat” a kiskereskedők számára pozitív irányba módosítja az ún. ’trafiktörvényt’. Ismét bebizonyosodott, hogy „Ha van összefogás, csak akkor van közös eredmény!”

De nézzük, pontosan milyen változásokat hoz az életünkbe a törvénymódosítás?

1. Az árusítható termékek körének módosítása.
Az egyik legfontosabb eredmény, hogy a nemzeti dohányboltokban ezentúl a következő termékeket is szabad forgalmazni: rágógumi, mentolos cukorka, tömegközlekedési jegy, mobiltelefon egyenleg feltöltés!

A gyakorlatban felmerülő bizonytalanságot szünteti meg a módosítás azzal, hogy a forgalmazható termékek közé beemelte a főzött kávéhoz tartozó cukor, tejpor (mint kiegészítő termékek körét), és a csomagolóeszközöket – hordtasakot vagy hordtáskát – is. Kereskedőtársaink jelezték, hogy mindezeken kívül a nagyvárosokban indokolt lenne parkolójegy értékesítése is.

Egyesületünk álláspontja továbbá, hogy a nemzeti dohányboltokban minden olyan terméknek meg kell jelennie, ami a nyugat-európai dohány szaküzletekben kapható.

2. A koncessziószám változása
Megemelték azt a küszöböt, amihez újabb dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság kiírását kötik: a korábban 2000 lakos után kiírt egy jogosultság helyett a limit 3000 lakosra nőtt;
Amennyiben a forgalmi adatok (várhatóan) indokolják, és legalább két jogosultságot adtak ki az adott településen, a kiíró dönthetne úgy is, hogy nem az összes, hanem a törvény által előírtnél kevesebb jogosultságot engedi csak át.
A módosítás megteremti annak lehetőségét is, hogy azokon a területeken, ahol a dohányboltok számának csökkentése indokolt lehet, a jogosulttal a koncessziós szerződés megszüntetéséről megállapodás születhessen.
Bővült azon esetek köre, amikor a kiíró nem köteles – az érdeklődés nyilvánvaló hiányában – a dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultságot újra és újra meghirdetni. Eszerint ha egy dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság gyakorlása – legalább két, 24 hónapon belül meghirdetett pályázati kiírás után – az utolsó pályázati kiírás eredményhirdetését követő 90. napon belül sem folyik, akkor az utolsó pályázat eredményhirdetését követő 36 hónap elteltéig nem kötelező új pályázatot kiírni.

3. Örökölhetőség
Mi kiskereskedők komoly sérelemként éltük meg, hogy az egyéni vállalkozók részére megítélt koncessziós jog nem örökölhető tovább, hiszen ez indokolatlan megkülönböztetést jelentett a nemzeti dohányboltok üzemeltetői között. A mostani módosítás az egyéni vállalkozó trafikosok számára is lehetővé teszi a koncessziós jog továbböröklését.

4. Hatósági jogkörök
Ugyancsak a gyakorlatban felmerülő bizonytalanság tette szükségessé, hogy módosítsák az igen szigorú és méltányosságot nem engedő vámhatósági eljárásokat, valamint nyomatékosítsák a kiskereskedői adatszolgáltatási kötelezettséget a kiszabható bírság, illetve az engedély visszavonásával kapcsolatos rendelkezéseket illetően.

A pozitív fejlemények mellett van még bőven szabályozatlan kérdés, amivel foglalkozni kellene, mint pl. a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzésének eljárási rendje.

5. ND Nonprofit Zrt.
A módosítást követően elektronikus pályázati rendszer alkalmazására is lehetőség nyílik, valamint új feladataként fogalmazódott meg az egészségvédelmi szerepvállalás az ND Nonprofit Zrt. részére.

Az MDKE vezetősége nevében úgy gondolom, hogy a törvénymódosítással jelentős sikert értünk el: a dohány-kiskereskedők általunk képviselt javaslatai, álláspontjai meghallgatásra és nagyrészt támogatásra kerültek.

Mindezek a módosítások olyan változásokat hoznak a dohány-kiskereskedelem rendszerébe, amelyek életszerűbbé és reményeink szerint erősebbé, jövedelmezőbbé teszi a trafikok működését.

A 2013 júliusában indult új dohánytermék kiskereskedelmi rendszerben kezdettől adott volt annak a lehetősége, hogy a nagy- és kiskereskedők együttműködve, saját maguk alakítsák ki az új értékesítési és ellátási rendszerüket. Idővel azonban bebizonyosodott, hogy a nagykereskedők üzleti gyakorlata egyáltalán nincs összhangban a trafikok működésével, véleményünk szerint több cég mind etikai, mint pedig jogi normákat sértő módon végezte tevékenységét.

Ennek érdekében már az év korai részében kezdeményeztük egy ágazati Etikai kódex kidolgozását és elfogadását, ám nem találkoztunk együttműködő készséggel a nagykereskedők részéről. Éppen ezért egyesületünk jogszabály-módosítási kezdeményezést nyújtott be a Miniszterelnökséghez és a Nemzeti Fejlesztési Miniszterhez – amelynek mostanra meg is lett az eredménye, hiszen az eddigi nagykereskedelmi rendszer helyett egy központi elosztó cégen keresztül vásárolhatjuk meg majd az árukat (ld.: A dohánytermék-kiskereskedelem integrált ellátásához szükséges egyes törvények módosításáról szóló T/2081. számú törvényjavaslat).

Bízunk benne, hogy ettől kiszámíthatóbb és rugalmasabb lesz a rendszer, és hogy az új ellátó cég a készletezés optimalizálását és a hatékonyabb kereskedelmi tevékenységet szolgálja majd.

A trafikok működésének feltételei és az üzleti környezet folyamatosan változik, de hiszünk abban, hogy megerősödött egyesületi tagságunk közös fellépésével olyan eredményeket tudunk elérni, amelyek révén kiszámíthatóbbá, hatékonyabbá és jövedelmezőbbé válik a dohány-kiskereskedelem gyakorlása.

Amennyiben a változásokkal kapcsolatban kérdése vagy visszajelzése lenne, kérem, hogy keressen bennünket az info@trafikosok.hu vagy az elnok@trafikosok.hu e-mail címeken.

Kellemes ünnepeket és sikerekben gazdag új évet kívánva,

Üdvözlettel:

 

 IMG_1148kicsiLengyel Antal, az MDKE elnöke