NAV tájékoztató költözésről


mdke_logo_grafika_hatter_nelkulTisztelt Hírlevél Olvasó !

Előző hírlevelünkben közzé tettük a ND Nonprofit Zrt által e hónap elején megtartott szakmai egyeztetés krónikáját.

Már akkor jeleztük, hogy a  körülbelül 400 kényszer költözésre ítélt és a fenntartható működésért küzdő nemzeti dohányboltokra  nézve  a NAV közzé fog tenni egy tájékoztatót, ami a bizonytalan helyzetet kívánta megszűntetni.

Március utolsó napjaira megérkezett a tájékoztató. A linkre kattintva a NAV honlapjáról letölthető . http://www.nav.gov.hu/nav/ado/jovedeki_ado/tajekoztatok_informaciok/tajekoztatok/dohanybolt_elhelyezkedes.html

A 2014. május 31. költözésekkel kapcsolatosan egyértelmű választ nem adott a NAV sem és az ND Nonprofit Zrt. sem. Jelenleg nem látnak reális esélyt arra, hogy a 2014. május 30-i költözési kötelezettség (helyszínt és időpontját illetően sem) változna, mint ahogy  nem várható  új szabályozás  a dohányboltok elhelyezkedése,  portál lefóliázása kérdésében sem.

koltozesAki érintett a költözésben, mindenképp keresni kell új üzlethelyiséget, foglalkozni kell a kérdésekkel.

 “A szállítói egyoldalú szerződés módosítás sürgető megoldásért kiállt, mert a trafik rendszer összeomlásához vezethet. ” – írta egyik kereskedőtársunk.

A ND Nonprofit Zrt. azonban továbbra sem kíván beleszólni a dohánykiskereskedők és a szállítók polgári jogi vitájába, azonban szigorúan ellenőrzi a pályázatban vállaltak teljesítését (széles magyar terméktartás, polckép) és természetesen számon is fogja kérni. Ha bárki olyan helzetbe került, hogy nem szállít részére a szállító (szállítási szerződés felmondása) gyorsan megoldást kell találnia a probléma feloldására. Egyedül,  “Don Quijote” módon ezt nem lehet  rendezni.

Áttörő megoldást az Etikai Kódex kiadása jelentheti, melynek kidolgozásáról az ND Nonprofit Zrt. döntött. A munkában Egyesületünk is részt vesz, így számítunk kiskereskedő tagjainkra ! 

fair plai hamarosanlehetőség nyílik arra, hogy a dohánytermék kiskereskedelmi koncessziósokködésének kereteit. A területi kereskedelmi és iparkamarák megkezdték a szakmai kézések megszervezését.

Milyen kérdésekre szeretne választ kapni? Küldje el kérdéseit az Egyesületünk info@trafikosok.hu mail címre. Eljuttatjuk az illetékesekhez (ND Nonprofit Zrt., NAV, NFH) hogy az előadásuk részeként adjanak rá választ.

Egyesületi tagjaink által küldött észrevételek, kérdések összefoglalását a privát hírekben közzé tesszük, persze csak azokat amelyekre nézve a jogszabályok szerinti felhatalmazással rendelkezünk. Ízelítőül a februári felhívásra érkezettek közül olvashat “Javaslatok könyve” címen.

oraatallitas        Zárásul egy napi aktualitásra hívnánk fel a figyelmet.

2014. március 30-án hajnali 3:00 órakor vége lesz a téli időszámításnak, tehát óraállítás lesz.  Ez kizárólag a pénztárgépeket érinti. Az informatikai rendszerben nincs teendő.
A pénztárgépek nyugtáin kötelező feltüntetni a pontos időt, ezért a készülékek óráját egy évben kétszer – a nyári és a téli időszámítás kezdetekor – mindenképpen át kell állítani.
A pénztárgépen a 2014. március 30-án hajnali 2:00 órát követő első nyitáskor kell a pontos időt beállítani. Ha nyitva tart az üzlet vasárnap , akkor vasárnap reggel, ha nincs  akkor hétfőn reggel.